artificiële intelligentie 1.0
(media, communicatie en telecommunicatie; ICT)
Semagram (extra betekenisinformatie)
Artificiële intelligentie…
is een technologie; is een wetenschapstoepassing
Algemene voorbeelden
Het romantische geloof dat ingewikkelde problemen zich laten herleiden tot boomstructuren, doet enigszins denken aan het onderzoek naar artificiële intelligentie van zo'n dertig jaar geleden. Het grotendeels mislukken daarvan maakte in ieder geval duidelijk dat regels en feiten nou juist niet voldoende zijn om te komen tot intelligent gedrag. En kom niet aan met slimme kunststukjes als schaakprogramma's of kleine neurale netwerken. Zelfs de onderzoekers van IBM die aan die schaakprogramma's werken hebben alle pretenties om ooit AI te bereiken laten vallen.
Wie een moraal wil ontwerpen die een tijdje mee kan met de vorderingen van de techniek, loopt het gevaar dat hij zich aan frivole science-fïction overgeeft. De lui van de Artificiële Intelligentie voorspellen dat we de figuurtjes uit hun computerspelletjes binnenkort burgerrechten zullen moeten geven. Sterk overdreven, lijkt me.
Zelflerende algoritmen bepalen zoekresultaten op internet, welke berichten van vrienden je op Facebook te zien krijgt, en op den duur misschien welke medicijnen je krijgt en je straf als je een misdaad begaat. Moeten we bang zijn? Virginia Dignum, universitair hoofddocent bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM) en tevens een van de 52 leden van de 'High-Level Expert Group on Artificial Intelligence' is positief gestemd. Door wettelijke regulering gaan we artificiële intelligentie in goede banen leiden, verwacht ze. De Expert Group waar ze lid van is, adviseert de Europese Commissie over het beleid omtrent artificiële intelligentie.
Geen wetenschapper wil per ongeluk een moderne variant van fysiognomie maken. Toch is dát hier gebeurd. Hoe kan dit? Het ging mis in de vertaling van kennis in de psychologie naar de artificiële intelligentie. Psychologisch onderzoek wijst uit dat mensen 'betrouwbaarheid'-impressies vormen die afhankelijk zijn van gezichtskenmerken buiten onze controle (afstand tussen ogen, breedte van de neus, ruststand van de mond, etc.). De onderzoekers redeneerden: we maken een algoritme dat menselijke 'betrouwbaarheid'-impressies nabootst. Dat kan detecteren hoe 'betrouwbaar' iemand zich wil voordoen. Het is fysiognomie in een nieuw geautomatiseerd jasje.
"In de Middeleeuwen bestond het flexibele meester-leerlingsysteem. [...]. Toen was er nog niet de diepe kloof tussen school waarin alles opgedeeld is in stukjes, en het echte leven. Een moderne leraar gidst je niet door het leven, hij leert je alleen geschiedenis." "Nou, laat de algoritmes dat dan doen." "Dat zou best kunnen, een artificiële intelligentie die altijd bij je is: een persoonlijke digitale mentor die je enorm goed leert kennen en je begeleidt in een meester-leerling-verhouding."
The Imitation Game [...]. Biografische film over Alan Turing, de pionier van het computertijdperk, godfather van de artificiële intelligentie en degene die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigmacode kraakte.